(video: jon.mov)

"Å ha friheten til å kunne bygge prototyper fort og teste løsningene våre med en gang har vært hele nøkkelen i utviklingen vår. Makerspacene, med dens teknologi og delingskultur har gitt oss denne muligheten.”
Karen Dolva, Co-Founder og CEO hos No Isolation»

STARTUPS

Veien fra idé til produkt til bedrift har aldri før vært kortere. Derfor omtales bevegelsen – «the maker movement» – som en ny industriell revolusjon. Ny teknologi er i ferd med å gjøre produktutvikling, markedsføring og produksjon billigere, raskere og mer tilgjengelig for flere. Teknologi som før var forbeholdt større bedrifter, blir tilgjenglig for amatører. Digitale fabrikasjonsverktøy som f.eks. 3d-printere og laserkuttere, gjør det enklere å skape prototyper samtidig som folkefinansieringstjenester som Kickstarter og Indiegogo bidrar til å finansiere småbedrifter med milliardbeløp.

På makerspacene rundt omkring i Norge vokser det frem startups som tar ibruk den nye teknologien og delingskulturen i utviklingen av nye produkter. Vi har samlet noen av dem her.

NO ISOLATION - AV1

No Isolation hjelper mennesker ut av ensomhet og sosial isolasjon. Selskapet ønsker at alle skal ha muligheten til å delta i egen hverdag. Deres første produkt er roboten AV1, for barn og unge med langtidssykdom. AV1 ble tilgjengelig høsten 2016. Prototypen ble 3D-printet og utviklet på BitRaf makerspace i Oslo.

PANCAKEBOT

Miguels døtre utfordret ham til å skape en robot som kunne printe pannekaker. Det gjorde han – i LEGO! Mange syntes den var artig og ville kjøpe den. Han laget en laserkuttet prototype på Fellesverkstedet i Oslo.

Deretter lanserte han en folkefinansieringskampanje på Kickstarter noe som ga mer enn 400 000 USD. Det førte til at han sa opp jobben sin, flyttet til USA og gjorde prototypen om til et produkt. Idag selges pannekakeroboten på Amazon.

SUNBELL - FRA IKEA-HACK TIL GLOBALT PRODUKT

1,3 milliarder mennesker lever uten tilgang til elektrisitet i Afrika, Asia og Syd-Amerika. Marius Andresen og gruppen K8 Industrial Design startet i 2009 å utvikle en en lampe som lades med solenergi og brukes som mobillader. Målet er å erstatte de forurensende og brannfarlige parafinlampene som idag brukes verden over, og å gi strøm til mobilbrukere som ikke har tilgang til dette.

Prototypen ble laget ved å hacke en IKEA-kopp og en IKEA LED-lampe. Den neste versjonen ble 3D-printet. Deretter ble prosjektet folkefinansiert via Indiegogo. Idag er over 1,5 million SunBell lamper solgt til FN og gir miljøvennlig lys og mobil-lading til over 6 million mennesker. På Oslo Skaperfestival kommer Marius og forteller om eventyret bak Sunbell.