Hva er Oslo Skaperfestival?

21.–22. oktober 2016 kl 10-17 arrangeres Oslo Skaperfestival - festivalen for kreativitet og skaperglede på Deichmanske Hovedbibliotek i Oslo.

Her møtes teknologi, kunst og vitenskap. Det er en festival hvor alle – oppfinnere, kunstnere, forskere, hackere, håndverkere og hjemmemekkere – kan vise frem hva de har laget. Det er også en festival der du møter startups som lager innovativ hardware. På festivalen vil du også kunne delta på foredrag, kurs, verksteder og show. Det er mer enn 50 deltagende prosjekter derav 30 utstillere og over 20 foredrag og kurs du kan delta på!

Følg med og få oppdateringer på Facebook-arrangementet for Oslo Skaperfestival 2016.

Oslo Skaperfestival arrangeres av Deichmanske bibliotek, Norsk Teknisk Museum, Lær Kidsa Koding og Norway Makers. Festivalen er gratis og åpen kl. 10–17 begge dager.

Program for fredag

10:00–10:30BBC micro:bit & micro:bit Foundation, Gareth Stockdale, Philip Meitiner
10:30–11:00Q & A BBC micro:bit, Gareth Stockdale, Philip Meitiner, Tjerand Silde, Jon Haavie
10:00–12:00Kretstegning i Eagle - kurs i Folkeverkstedet, Krister Borge, Sonen
10:00–12:00Monotrykk - kurs i Folkeverkstedet, Emma Davis
11:00–11:20Fra ide til produkt på 1-2-3, Haakon Walseng
11:20–11:40Å skape verdens raskeste kjelke, Nima Shahinian
11:40–12:00Muskel- og bevegelsesmusikk, Alexander Refsum Jensenius og Kristian Nymoen
12:00–12:20Hvordan drive Makerspace for barn og unge?, Joachim Haagen Skeie
12:20–12:40PAUSE,
12:40–13:00Mikrorobot, Krister Borge
13:00–13:20Bare en boks til..., Hans Gerhard Meier
13:00–15:00Vinylkutt og tekstiltrykk - kurs i Folkeverkstedet, Oslo Vitensenter og Deichman
13:00–15:00Strikk-kanon - kurs i Folkeverkstedet, Joachim Haagen Skeie
13:20–13:40Unikia - Fra produktideer til 1 mrd i salg, Sverre Steensen
14:00–14:20The adventure of the PancakeBot, Miguel Valenzuela
14:00–16:00Captain Credible workshop - kurs i Folkeverkstedet, Daniel Lacey-McDermott
14:20–14:40Teknologileir, Espen Kirketeig
14:40–15:00Digital plattform for 3d-printbare produkter, Aman Mender

Program for lørdag

10:00–17:00Vinylkutt og tekstiltrykk - kurs i Folkeverkstedet, Oslo Vitensenter og Deichman
10:00–12:00Kretstegning i Eagle - kurs i Folkeverkstedet, Krister Borge
10:00–12:00Monotrykk - kurs i Folkeverkstedet, Emma Davis
11:00–11:20Zen og CNC. Å lære en maskin å tegne, Line With
11:20–11:40Å skape verdens raskeste kjelke, Nima Shahinian
11:40–12:00Staaker, Ole Jørgen Seeland
12:00–14:00Captain Credible workshop - kurs i Folkeverkstedet, Daniel Lacey-McDermott
12:00–12:20No Isolation - Robotbygging midt i Oslo, Jon Lind Omstad
12:20–12:40The adventure of the PancakeBot, Miguel Valenzuela
12:40–13:00Koka's Solenoid Orchestra, Koka Nikoladze
13:00–13:20Oru Kajakk, Espen Ramsbacher
13:20–13:40PAUSE,
13:40–14:00Kon-Tiki2, Håkon Wium Lie og Torgeir Higraff
14:00–16:00Strikk-kanon - kurs i Folkeverkstedet, Joachim Haagen Skeie
14:00–14:20Fiks & Triks, Hans Gerhard Meier
14:20–14:40Fiksing for framtida, Kaja Ahnfelt
14:40–15:00Påvirk hverdagen din med skapermentalitet og teknologi, Anders Strand
16:40–17:00Avslutningskonsert, Captain Credible
17:00–18:00Møte for norske makerspaces, Norske makerspaces

Skapere

Staaker - Fail Fast!

Staaker startet med litt papp, et par øl og en god porsjon optimisme. Men hvordan går du fra det til et produkt som skal produseres i tusentall? Staaker forteller om sin reise fra ingenting til et fiks ferdig produkt.

ORU Kayak - den foldbare kajakken

ORU kajakk er en kajakk du kan folde sammen omtrent som origami, noe som gjør den enkel å ta med seg over alt. På Oslo Skaperfestival får du høre om hvordan den ble til, og selv prøve deg som kajakkbretter!

Restarters Oslo

Synes du det er gøy å få elektronikk til å funke igjen? Fiksefester for elektroniske dingser er i ferd med å innta Oslo. Restarters Oslo vil varme opp med å åpne opp, utforske og reparere elektronikk på skaperfestivalen. Bli med og hør mer om hvordan bevegelsen 'Restart Parties' nå sprer om seg i Europa. Don´t despair, Repair!

Arduino

Arduino er en plattform for prototyping av elektronikk basert på program- og maskinvare med åpen kildekode. Den lar deg enkelt bruke sensorer, og styre motorer, lysdioder og all muligslags elektronikk. Arduino blir brukt av kunstnere, musikere, ingeniører, skoler og universitet verden over til å skape allverdens forunderlige prosjekter. På Oslo Skaperfestival kommer Arduino og lar deg prøve de siste produktene på markedet!

PancakeBot

Miguels døtre utfordret ham til å skape en robot som kunne lage pannekaker. Det gjorde han – i LEGO! Mange syntes den var artig og ville kjøpe den. Ved hjelp av folkefinansiering fikk han penger, sa opp jobben sin, flyttet til USA og gjorde LEGO-prototypen om til et produkt. Du møter Miguel på Oslo Skaperfestival.

Verdens raskeste rattkjelke

Snowspeed er et multimillionkroners, høyteknologisk og globalt prosjekt med mål om å slå verdensrekorden i raskeste hastighet med rattkjelke, men også slå rekorden for verdens raskeste tyngdekraftdrevne kjøretøy med en topphastighet på mellom 250 og 300 km/t. Snowspeed har vært under utvikling i fire år, og rekorden skal slås april 2017. Med på laget har vi Toyota Motorsports formula One developement team, som jobber tett med designbyrået HOOS Collective i Oslo. På Oslo Skaperfestival 2016 møter du kjelken og får høre mer om eventyret av Nima J. Shahinian.

BBC micro:bit

Hvorfor gir BBC og næringslivet bort 1 million mikrodatamaskiner til britiske 12-åringer? På Oslo Skaperfestival får du svaret! Da kommer Gareth Stockdale fra BBC Learning og Philip Meitiner fra micro:bit Foundation for å fortelle om BBC micro:bit og hvorfor BBC engasjerer seg i å utdanne en ny generasjon skapere. Foredraget er fredag 21. oktober kl 10.00-11.00 i foredragssalen på Deichmanske bibliotek. Begrenset med plasser så vær tidlig ute!

Møte for makerspaces i Norge

Lørdag 22. oktober kl 17.00 inviterer vi til møte for og av norske makerspaces. På møtet kommer folk som driver et makerspace evt. planlegger å etablere makerspace i Norge. Det blir en åpen diskusjon om felles utfordringer og muligheter for å styrke samarbeidet mellom makerspacene og eksterne miljøer. Jon Haavie fra Norway Makers vil presentere organisasjonen og en oversikt over de 35 makerspacemiljøene i Norge idag. Jens Dyvik fra Fellesverkstedet i Oslo leder møtet.

Unikia - Fra produktideer til 1 mrd i salg

Sverre har utviklet over 200 produkter fra idé til ferdig produkt de siste 4 årene og de har solgt for over 1 mrd kroner. Han driver nå Unikia, Norges første idé laboratorium på Karl Johan og har skrevet boken fra «Idé til suksess». Sverre vil fortelle om hva som etter hans erfaring kreves for å gå fra en idé til en suksess.

Day and Night Urban Theater

Alejandra Mendez har laget en interaktiv kunstinstallasjon som lar deg utforske lysforholdet mellom rom og arkitektur, innside og utside, gjennom bevegelse.

Captain Credible Workshops

Captain Credible er den gale, musikalske vitenskapsmannen som lever inne i hodet til britiskfødte Daniel Lacey-McDermott. På festivalen kan du bli med å skape din egen lysstyrte synthesizer og høre Captain Credible spille på sine fantastiske hjemmemekka instrumenter!

3DNet og 3DViz

Eirik og Martin er over gjennomsnittet interessert i 3d-printere. De forvandlet leiligheten sin til en 3D-printerbutikk, men måtte flytte ut da 3d-printingen tok overhånd. På Oslo Skaperfestival tar de med seg noen av sine favorittprintere og lar deg prøve dem selv. Med seg har de også Nils som reiser land og strand rundt å holder kurs i 3d-modellering og 3d-printing.

Morgendagens problemløsere

20 ungdommer har fått en dag på å lage en prototype til en oppfinnelse. På Oslo Skaperfestival viser de den frem for deg. De deltar på Oslo Vitensenters program for realfagstalenter, en nasjonal satsning som starter ved fire vitensenter i Norge i disse dager.

Koka's Solenoid Orchestra

Kan man lage et instrument av en kopp, en bøtte, et bord eller kanskje en flaske? Koka tar i bruk det han finner i omgivelsene når han bygger sine fabelaktige elektromekaniske instrumenter. På Oslo Skaperfestival kan du se, oppleve og til og med bli med å bygge instrumenter.

Norsk Modell- og Dampforening

Alle har vel sett en flott modell av et lokomotiv, klokke, motor eller maskin, og tenkt at den ville jeg gjerne ha bygget. Men så har man vel kanskje tenkt at det er jo alt for vanskelig. På Oslo Skaperfestival møter du Thomas, Stein og Anders fra Norsk Modell- og Dampforening som viser frem fabelaktige modeller og forklarer hvordan man kan gjøre drømmen sin til virkelighet.

Captain Credible

Captain Credible er den gale, musikalske vitenskapsmannen som lever inne i hodet til britiskfødte Daniel Lacey-McDermott. En uvanlig artist med røtter i Trondheim 2008, og som siden det, har utført sine eksperimenter på publikum over hele europa. Scenen er stappfull med håndlaget elektronikk og temaene er alt fra metafysikk til kildekode, lytterne rives med på en episk reise i tid og rom. Kapteinene er kjent for å slippe utgivelser i form av musikkgenererende kretskort! Under festivalen arrangerer også kapteinen verksteder der du kan bygge dine egne fabelaktige instrumenter.

Digible

Visste du at du kan laste ned tegninger som noen der ute i verden har laget å skrive det ut på din egen 3d-printer? Aman har laget en digital plattform for 3d-printbare produkter.

Elektronisk spillboks

Haakon har laget en elektronisk spillboks du kan bygge selv. Du får brukt både hendene og hodet, og er du interessert i koding kan du også lage dine egne spill.

Selvbalansert enhjulssykkel

Har du noen gang drømt om å sykle på en enhjulssykkel, men vært for redd til å prøve? Jon Eivind og Nicolai viser deg løsningen: En gyrostabilisert enhjulssykkel som holder balansen for deg!

DIY Gaming Keypad

Alexander irriterte seg over at tastaturet han hadde ikke egnet seg for spilling, så han skapte sitt eget. På festivalen kan du møte ham og høre om hvordan du kan lage ditt eget.

Eye-spy

Eye-spy is an interactive installation designed as a speculation on ‘connected’ and ‘intelligent’ technologies.

Lokal materialproduksjon

Fellesverkstedet og Bitaf makerspace viser frem resultater fra Hackathon arrangert under Oslo Innovation Week. De utvikler maskiner for å lage nye materialer av resirkulert avfall. Dette er et åpent prosjekt hvor alle velkomne til å delta og benytte seg av utviklingen. Målet er at ting som skapes i i Oslo's skapermiljø kan lages av lokalt resirkulerte materialer. Godt for miljø, sjel og lommebok!

Lær å lage dataprogrammer med Scratch

Har du lyst til å lære å lage dataspill? Har du en idé til en nyttig app? Da trenger du å lære å programmere, eller "kode". I dette minikurset lærer du hvordan du kommer i gang med å lage programmer i Scratch, et programmeringsspråk som er lett å lære. Scratch passer best for barn fra ca. 10 år og oppover. Kurset kan også være nyttig for lærere som er interessert i å bruke koding i undervisningen.

3D modellering og animasjon

Møt Øystein og prøv deg på hvordan man kan lage ting selv i 3D på datamaskinen. Du kan få tips til hvordan du kommer i gang med 3D selv.

Muskel- og bevegelsesmusikk

Hvordan kan man lage musikk ved hjelp av muskelspenninger og kroppsbevegelser? Alexander og Kristian har laget og forsket på et system for styring av musikk ved hjelp av sensor-armbåndene fra MYO.

Fiksing for framtida

Hvorfor skulle noen ønske å fikse ødelagte PCer, smarttelefoner og brødristere, når det er mye billigere å kjøpe nytt? Er ikke det meste laget for å gå i stykker? Er det å reparere det samme som å bremse teknologisk utvikling? Kaja diskuterer disse spørsmålene med bakgrunn i sin masteroppgave om Restart Parties – fiksefestene for elektroniske dingser som nå sprer seg i Europa.

Kon-Tiki2

I 2015 bygde Kon-Tiki2-prosjektet to balsaflåter i Lima for å seile t/r Påskeøya. Inspirert av Thor Heyerdahls ekspedisjon i 1947 viste prosjektet at balsaflåter fortsatt kan bygges og at de kan seile på kurs mot et kjent mål. Solceller og satellitter gjorde det mulig å være på nett underveis og formidle forskning på klima og plast i havet. Kom og lær om hvordan balsaflåter bygges og brukes!

Smykker av gamle mekaniske urverk

Grethe er fascinert av de gamle mekaniske urverk, syns de er utrolig flotte, små kunstverk med alle de små tannhjul, skruer og "dimsedutter". Hun lager smykker av gamle klokker og jobber med gjenbruk og redesign.

Bare en boks til…

"Jeg har bokstavelig talt boksa meg inn i et hjørne. Det er ikke lengre plass i verkstedet mitt til å jobbe. Jeg klarer ikke å slutte å lage esker. Alle boksene har en historie og et formål. De gir meg en mulighet til å eksperimentere med tradisjonell trearbeider og ny elektronikk." Hans Gerhard tar med seg mange av disse boksene og demonstrere deres innhold og funksjon.

Fiks & Triks

Hans Gerhard har spart NOK10.456,- på å reparere ting som har gått istykker det siste året. Det kan alle gjøre og ikke bare det, men også kjenne stoltheten og endorfinene strømme gjennom hodet når et nytt reperasjonsprosjekt er i havn. Hans Gerhard har et brennende ønske om at flere skal reparere selv eller få hjelp til det. Noen triks har han lært meg på veien og de vil han gjerne dele med deg.

Oslo Strikkefestival

Kan strikking og elektronikk kombineres? Oslo Strikkefestival kommer å viser deg hvordan du kan kobinerer ledninger, strikking og lysdioder. Dette blir gøy!

Hvordan drive Makerspace for barn og unge?

Hvordan få barn og ungdom interessert i å skape ting selv? Joachim har startet en egen skaperklubb, Kodegenet. På festivalen kommer han for å fortelle deg om hvilke kurs de tilbyr og hvilke utstyr de tar i bruk for å sparke igang skapergleden.

Zen og CNC

Line With, billedkunstner og designer, trekker inn 3 filosofer og en rotte i sine forsøk på å forklare de praktiske og teoretiske sidene ved samarbeidet med en maskin. Hun utstiller også arbeider hvor hennes tegnete strek er overført til routeren.

Mikrorobot

Mikrorobot er et prosjekt av, for og med studenter ved Universitetet i Oslo. Målet er uvisst, men den skal gjøre det mer attraktivt å studere realfag. Kom å se og opplev prosjektet til studentene på Oslo Skaperfestival.

Monotrykk

Monotrykk er nettopp det - engangstrykk. Emma bruker akrylplate (hard) og gelliplate (myk), trykksverte og en rekke dagligdags materialer til å lage bilder. Terkselen ligger lavt - ingen kreative forkunnskap er påkrevd...kanskje bare en god dose nysgjerrighet!

No Isolation - Robotbygging midt i Oslo

No Isolation har laget roboten AV1 for å bringe elever med langvarig sykdom ut av isolasjon. No Isolation har på under et år bygget en produksjonsmodell av roboten. Den er nå i salg, men produksjonen skjer fortsatt i selskapets små lokaler på Fredensborg. Jon snakke om det å gå fra musikkstudier til robotbygging og hvorfor alle kan bli en skaper.

Elektriske påfunn

Torbjørn og Jon (12 år) viser frem noen elektriske hobbyprosjekter: batteridrevet bålblåsevifte, en lysbryter som lyser, en luftputebil, en maskin som lager nye ord og kanskje mer.

Fabelaktige streker

På skogbunnen mellom greiner og planter åpner det seg en verden som avdekker dyr og fabelvesener i sterk konflikt med robotlignende maskiner. Billedkunstner Lars Aurtande tegner direkte på et stort papirark med sort tusj – uten noen som helst form for skissearbeid. Prosessen filmes med «time laps» og vil til slutt bli en animasjonsfilm. Lars stiller også ut robotskulpturer laget av avdankede gjenstander.

MakeADrone

Er du lei av at dronen din går istykker og at du ikke kan klare å reparere den fordi den ikke er reparerbar? Det er Henning også. Derfor har han laget sitt eget dronebyggesett du kan bygge selv og der "alt kan repareres".

Projisert tegning

Christina (SkyfishArt) tegner symmetrisk digital tegning som bli projisert på stort lerret.

Strikk-kanon

Bli med å bygg en strikkekanon som kan styres med hjelp av en joystick. Bygg den med 3d-printede deler, servoer og kontroller den med hjelp av blokkbasert programmering og Arduino. Joachim fra Kodegenet Makerspace viser deg hvordan på Oslo Skaperfestival.

Fremtidens dirigent

Kan man lage musikk ved å lage grimaser? Kan man dirigere ved hjelp av dans? Kristian har skapt en teknisk løsning der du i stedet for mus og tastatur kan bruke grimaser og bevegelser til å lage musikk. På Oslo Skaperfestival kan du selv prøve det ut!

Teknologileir

Teknologileir er et virkemiddel for å nå ut med informasjon om yrkesfaglig utdanning innen teknologifag til barn og ungdom. Gjennom deltagelse på leiren får ungdom prøve praktisk kva det vil sei å jobbe med teknologifag. Leiren er lagt opp slik at deltakerne skal få prøve ut ulike læringsmål fra vg1 og vg2 i flere utdanningsprogram for industri og teknologifag.

Figursmiing

Ut av glødende jern skapes en figur. Verktøy samt teknikkene er tradisjonelle , –ild og hammer, men resultatet er en moderne og skulpturell vri på en eldgammel skapningsmetode. Skaperne begynner med et rektangulær emne, varmer den til en blussende gul-oransje, og meisler, bøyer, bretter, preger, former til en ekspressiv, uttrykksfull menneskelig skikkelse fremstår. Aktiviteten gir publikum et spennende og engasjerende innblikk i en av verdens eldste formingsmetoder.

UiO: Åpen sone for eksperimentell informatikk

Åpen sone for eksperimentell informatikk (Sonen) og Realfagsbiblioteket viser frem prosjekter fra studentlaboratoriet ved Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo. Sonen er et studentlaboratorium, makerspace og kreativt prosjektrom. I Sonen finner man alt fra kretskort og roboter til sysaker og papirartikler. Alt man kan tenke seg for å skape noe – og lære ved å lage. Sonen er studentenes egen lekegrind, og gjennom semesteret arrangeres det også en rekke spennende foredrag og verksteder.

Påvirk hverdagen din med skapermentalitet og teknologi

Anders fra Norwegian Creations snakker om hvordan med skapermentalitet kan lage raske løsninger på små og store problemer. Det blir tatt utgangspunkt i tidligere prosjekter, som har forsøkt å løse alt fra syvsoving til dårlig kaffe på kontoret.

Lag din egen Android-app!

På Kodeklubben Oslo lager vi våre egne Android-apper, og på Oslo Skaperfestival skal vi vise frem hva vi har laget og hvordan man kan lage en Android-app selv! Kom innom standen for å se og teste!

Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell forening som jobber for entreprenørskap i utdanning. De har ulike programmer for alle utdanningsnivå fra barneskole og opp til høyere utdanning. På standen vil du kunne møte elever og studenter som har gjennomført ulik skapende aktivitet i regi av UE.

DeichmanVR

Kom innom og prøve VR-brillene. Du kan vandre fra etasje til etasje. Følelsen av å stå inne i det nye hovedbiblioteket har vært aldri vært nærmere. Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika er planlagt åpnet tidlig 2020. Tre studenter fra Westerdals har imidlertid laget en 3D-modell av bygget. Med Virtual Reality-briller og en peker kan du fire år i forveien vandre utenfor og inne i hovedbiblioteket.

Vinylskjæring og tekstiltrykk

Lag ditt eget handlenett med trykk. Ungdom fra talentprogrammet til Oslo Vitensenter hjelper deg med vinylskjæring og tekstiltrykk.

Skaperfestivalene sprer seg i verden!

Oslo Skaperfestival er en norsk variant av det amerikanske festivalkonseptet Maker Faire. Første gang Maker Faire ble arrangert, var i San Mateo i California, USA i 2005. I 2016 blir Maker Faire arrangert på over 150 ulike steder rundt omkring i verden blant annet i regi av president Barak Obama i Det hvite hus, «White House Maker Faire», der presidenten fremhevet betydningen av å støtte opp under denne bevegelsen for å styrke innovasjon og entreprenørskap i USA.

I april 2013 og i januar 2014 ble Maker Faire Oslo arrangert på Teknisk museum i samarbeid med Universitetet i Oslo. I 2016 går Deichmanske bibliotek, Norsk Teknisk Museum, Lær Kidsa Koding og Norway Makers sammen om å utvikle et norsk festivalkonsept. Et av målsetningene er at festivalen skal kunne spre seg rundt i Norge.

Kontakt oss!

Har du spørsmål om festivalen, ta kontakt med oss:

  • Festivalansvarlig: Jon Haavie, j​on@haavie.no,​ tlf 938 77 763
  • Presse/media: Ida Faldbakken, i​da@faldbakken.com,​ tlf 971 62 609
  • BBC micro:bit kontaktperson: Tjerand Silde, ​tjerand.silde@kidsakoder.no,​ tlf 473 01 607
  • Prosjektleder Deichman: Silje Ramleth, ​silje.ramleth@kul.oslo.kommune.no,​ 917 70 402

Samarbeidspartnere