Oslo Skaperfestival

7.–8. september 2018 kl 10-17 arrangeres Oslo Skaperfestival - festivalen for kreativitet og skaperglede på Deichman Hovedbiblioteket i Oslo. Oslo Skaperfestival er gratis og åpen for alle.

Her møtes teknologi, kunst og vitenskap. Det er en festival hvor alle – oppfinnere, kunstnere, forskere, hackere, håndverkere og hjemmemekkere – kan vise frem hva de har laget. Det er også en festival der du møter startups som lager innovativ hardware. På festivalen vil du også kunne delta på foredrag, kurs, verksteder og show.

Oslo Skaperfestival lages av Deichman Hovedbibliotek, Norsk Teknisk Museum og Norway Makers i samarbeid med Tekna, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, Naturfagsenteret og Sparebankstiftelsen DnB.

Følg også festivalen på Facebook.

Foredrag på fredag

10:00Festivalen åpner, Oslo Skaperfestival
11:00–11:20Ungdomsmakerspace - en ny type ungdomsklubb, Hanne Madsen
11:20–11:40Høy på sykkel, Hans Gerhard Meier
11:40–12:00The Micro:bit Orchestra, Daniel Lacey-McDermott
12:00–12:20Status for skaperbevegelsen i Norge, Jon Haavie
12:20–12:40Prototype to production without leaving home, Koka Nikoladze
12:40–13:00Test, test, TEST! Magination - fra prototype til produkt, Tobias Linkjendal
13:00–13:20Makerspace Norway and the making of a giant puppet, Mike Troxel
13:20–13:40PLAYUBA, Vibeke K Hegg og Marius Andresen
13:40–14:00Skaperlæreren, Line With
17:00Festivalen stenger, Oslo Skaperfestival

Foredrag på lørdag

10:00Festivalen åpner, Oslo Skaperfestival
12:00–12:20Ungdomsmakerspace - en ny type ungdomsklubb, Hanne Madsen
12:20–12:40Design og teknologi blir magi, Ole Andreas Alsos
12:40–13:00Høy på sykkel, Hans Gerhard Meier
13:00–13:20Test, test, TEST! Magination - fra prototype til produkt, Tobias Linkjendal
13:20–13:40Makerspace Norway and the making of a giant puppet, Mike Troxel
13:40–14:00Kroloftet - et arbeidsfellesskap for kreativitet, skaperglede og innovasjon, Frans Friis
14:00–14:20Skaperverksted i skolen, Ellen Egeland Flø
14:20–14:40Møt skaperne - en samtale med fire av dem, TBA
14:40–15:00Status for skaperbevegelsen i Norge, Jon Haavie
17:00Festivalen stenger, Oslo Skaperfestival

Verksteder på fredag

Hele dagenLær å skape ting med kode!, Lær Kidsa Koding og TEKNA
Hele dagenNorges største bilbane i tre, Bitraf og Teknisk museum
11:00-12:00Lynkurs i dreiing, Xianghe Kong
12:00-14:00Elektroniske småkryp, Hanne Madsen
12:00-14:00Monotrykk workshop, Monotrykk workshop
14:00-15:00Lynkurs i dreiing, Xianghe Kong
10:00-14:00Vindmølleverksted, André Granum og Thanushiga Rajah Teknisk museum

Verksteder på lørdag

Hele dagenNorges største bilbane i tre, Bitraf og Teknisk museum
Hele dagenPlastfusing, Renata Christensen
Hele dagen3D-printing, Nils Grønningsæter
Hele dagenBygg et juletre av gamle bøker, Deichman
Hele dagenRedesign av kasserte billedbøker, Joanna Lundberg
Hele dagenKeramikkverksted, Xiang He Kroloftet
Hele dagenPipecraft, Teknisk museum
Hele dagenLær å skape ting med kode!, Lær Kidsa Koding og TEKNA
Hele dagenSlimfabrikk, Forskerfabrikken og TEKNA
11:00-12:00Lynkurs i dreiing, Xianghe Kong
10:00-11:30Elektroniske småkryp, Hanne Madsen
13:00-16:00Flaggverksted, Hilde Frantzen Teknisk museum
13:00-15:00LEGO WeDo, Simen Gvein Teknisk museum
14:00-15:00Lynkurs i dreiing, Xianghe Kong

Skapere

Barnas Skaperfestival

På lørdagen er det klart for Barnas Skaperfestival! Bli med å bygg, skap, design og mekk. Bygg juletre av gamle bøker. Design ditt eget flagg. Programmer LEGO-roboter eller bli med og lag slim! Vi lover mange bra og engasjerende opplevelser for de minste.

Festivalen arrangeres som en del av Oslo Skaperfestival i barneområdet på Deichmanske hovedbibliotek på lørdag mellom kl 10 og kl 17.

Hackheim

Trønderne fra Hackheim makerspace inntar skaperfestivalen! Og de har tenkt å ta med oss 3D-printede beist med alt for mange bein, laserkuttet Wimshurstmaskin med alt for høy spenning, og endimensjonal PONG (med alt får få dimensjoner...). Dette er prosjekter som tidligere har vært med på Maker Faire Trondheim og Maker Faire Roma.

Learning By Teaching - AHO

The Interaction Design students at AHO have been learning about sensors and electronics and what better way to understand it than by having to teach someone else? They will be there with their interactive demonstrators, ready to pass on their knowledge!

Makerspace Norway Kristiansand

Makerspace Norway Kristiansand er medlemsbasert verksted som tilbyr medlemmer tilgang til høy kvalitets maskiner, verktøy og nettverk. Til Oslo Skaperfestival tar de med seg sin gigantiske taustyrte dukke

Playuba

PLAYUBA er et enkelt, praktisk morsomt og inkluderende undervisningsverktøy/metode til bruk innen arkitektur, kunst, teknologi og designfag i grunnskole og videregående skole. På festivalen møter du skaperne av spillet, Vibeke og Marius i SmartBird AS/K8, og du får selv sjansen til å teste det.

Prototype to production without leaving home

"The big bang of maker spaces and the increased affordability of advanced hardware has enabled a lot of people to build stuff quickly and easily, but going into production is still problematic for a lot of makers. Koka presents his workflow of prototyping at Bitraf and then setting up production from his living room only by using platforms like Alibaba and eBay. "

The Micro:bit Orchestra

Teknisk museums «Maker in Residence», Daniel Lacey-McDermott alias Captain Credible, forteller deg om hvordan programmering og musikk kan kombineres på sitt nyutviklede programmerbare musikkinstrument, – the micro:bit Orchestra.

Verksted: Redesign av kasserte billedbøker

En kreativ workshop med fokus på miljø og redesign, hvor det er lagt vekt på gjenbruk av bøker og papir som material. Papir kan bli til nesten hva som helst! Kreativt gjenbruk er et miljøvennlig, økonomisk og bærekraftig alternativ. Istedenfor å kaste gamle billedbøker er det mulig å gi dem nytt liv. Deichmans kasserte billedbøker blir til vakre, morsomme og kreative notatbøker, bokmerker og pop up-kort. I workshopen er den kreative prosessen viktigst; hvordan vi lager ting sammen og lærer av hverandre. Workshopen ledes av Joanna Lundberg som har ansvar for verkstedsaktiviteter på Deichman Majorstuen. Joanna har bakgrunn som billedkunstner med utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim.

Makeadrone

Vi er lei av plastikkleker som går i stykker, og som du ikke lærer noe av. Derfor lager Henning og Steinar reparerbare dronebyggesett for skoler, familier og entusiaster. På festivalen kan du se og teste den programmerbare micro:bit-dronen Airbit.

Figursmiing

Ut av glødende jern skapes en hånd. Verktøy samt teknikkene er tradisjonelle , –ild og hammer, men resultatet er en moderne og skulpturell vri på en eldgammel skapningsmetode. Skaperne begynner med et rektangulær emne, varmer den til en blussende gul-oransje, og former den til en ekspressiv, uttrykksfull menneskelig hånd fremstår. Aktiviteten gir publikum et spennende og engasjerende innblikk i en av verdens eldste formingsmetoder. Det blir også mulighet for både barn og voksene til å prøve seg på smiing.

UiO: Åpen sone for eksperimentell informatikk

Åpen sone for eksperimentell informatikk er et studentlaboratorium ved Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo. Et prosjektbasert møtested for engasjerte og nysgjerrige studenter, en annerledes læringsomgivelse og et kreativt lekerom. Sonen ønsker på skaperfestivalen 2018 å vise frem prosjekter, demonstrere programmering, hacking, robotikk og kreative dingser.

Bitraf Makerspace

Bitraf er Oslo’s største Makerspace med 250 medlemmer og store lokaler midt på Youngstorget. Vi har laserkuttere, CNC maskiner, stort verksted, masse 3D printere, eget sy-rom, kjemi-rom, støv-rom, kiosk, kontorplasser m.m. På Skaperfestivalen kommer Bitraf til å vise frem prosjekter som medlemmene jobber med innen roboter, elektronikk, ting laget i tre/plast/sten/glass/betong/metall, cosplay, kostymer, 3D printere, støping i plast og metall, software og mye mer.

Cospainting

Ved hjelp av kroppsmaling transformeres man til superhelter og karakterer fra video spill, film og serier. Cospainting begynte som en greie for bare ett par år siden og har nå fått stor oppmerksomhet på sosiale medier, festivaler og cosplay sammenkomster. Interessen er stadig økende. Kristin kommer og viser deg Cospainting.

Design og teknologi blir magi

Under studiet industriell design ved NTNU lærer studentene en unik miks av designfag, realfag og teknologifag for å lage gode og brukervennlige produkter, tjenester og systemer. I et av fagene bruker studentene Micro:bit, Arduino og Raspberry Pi for å gjøre produkter interaktive. I foredraget til Ole Alsos får dere se flere av de utrolige prosjektene som studentene har laget og høre historien bak.

ENT3R

ENT3R er et studentdrevet motivasjonsprogram der studenter fra realfaglige studier er mentorer som gir realfagstrening og fungerer som rollemodeller for elever fra 10. klasse på ungdomstrinnet og 1, 2 og 3 klasse på videregående skole.

Equity, – et brettspill

Markus og Jan Richard har laget Equity, et brettspill som handler om finansbobler. I spillet kan spillerne kjøpe og selge aksjer og kunst, men det er spillerne selv som bestemmer prisene. Førstemann til å kjøpe seg en yacht og å ha 50.000 dollar kan vinne! Spillet passer for alle over 12 år og kan spilles av 3 - 6 spillere. Kom og prøv!

Verksted: Flaggverksted

Vi heiser det, vifter og jubler med det. Det både kysses, brennes og trampes på. Klarer du å lage et flagg som vekker slike følelser? Kom og design ditt eget flagg eller vimpel! Vi klipper, designer og trykker i vinyl. Hilde fra Teknisk museum viser deg hvordan. Aktiviteten passer bra for barn i alle aldre.

Hjemmelaget 3D-printer

Roy har jobbet de siste 18 månedene med å bygge en 3D-printer. V-King Pro 400 er en 3D skriver med CoreXY kinematikk. Roy er utdannet innen ingeniørdesign med 20 års erfaring fra konstruksjon og mekanisk håndverk og er også en merittert båt-designer. Kom og opplev hans printer.

Høy på sykkel

I våres arrangerte Hans Gerhard workshop for studenter ved AHO. I løpet av en helg var planen å bygge tall bikes. Med 13 påmeldt var det duket for nye erfaringer og mye læring. Ingen av studentene hadde nemlig bygget tall bikes før, Hans Gerhard selv inkludert. Så med proklameringen fra en av de påmeldte studentene; "Hvor vanskelig kan det være á?" satte de igang. Søndag ettermiddag syklet de ut porten og opplevde en utrolig go´følelse. Hans Gerhard skal fortelle om hva som skal til og hvorfor man bygger en høy sykkel. Spoiler alert… det er ikke så veldig vanskelig:-)

Kroloftet

Kroloftet vil skape inspirerende arbeidsplasser for unge, profesjonelle kunstnere, designere, arkitekter. Vi mener det er viktig å ha både studioer og gode verksteder, slik at man både kan jobbe med hjernen og tenke med henda. Kroloftet er et arbeidsfelleskap i Frysjaveien 40 som balanserer mellom design, kunst, akademia og rein og skjær morro. De har har verksteder for tre-, cam-, metall- og keramikk som driftes av profesjonelle som bruker dem daglig. Kroloftet kommer til festivalen for å vise et utvalg av det som blir laget på huset og presentere skaperne som er tilknyttet oss.

Lær Kidsa Koding og Tekna

Alle, barn og voksne, kan lære å skape nye ting med programmering, eller koding. Det er gøy! Hos Kodeklubben kan du lære hvordan du kommer i gang med å lage dine egne programmer og roboter. Dette er et samarbeid mellom Tekna og bevegelsen "Lær kidsa koding!"

Lag elektroniske småkryp

Elektroniske småkryp er en aktivitet som introduserer lodding og kjennskap til utvalgte elektroniske komponenter. Bygging og bruk av elektroniske småkryp er morsomt og kreativt. Hanne fra Vitenfabrikken i Sandnes viser deg hvordan.

Laserkutting

Digital fabrikasjon inntar verden. Med laserkutter kan du kutte og gravere i akryl og tre. F.eks kan du kutte delene til en Tie Fighter du kan bygge selv. På Oslo Skaperfestival kommer Alvøen med en laserkutter. Er du heldig lager de deler til byggesett du kan bygge på festivalen.

Lumos Redesign

Lumos Redesign er et kjellerforetak med ambisjoner om kreativ, uventet og gøyal redesign og oppsirkulering av brukt og gammelt. Drevet av en Karl som er ingeniør i oljebransjen på dagtid med utagerende fascinasjon for gammel ingeniørkunst og estetikk på kveldstid.

Magination - et magnetspill

Tobias og Hanna har laget Magination, et kreativt spill med uendelige muligheter. Med magnetiske spillebrikker kan du spille magnetiserte versjoner av blant annet golf, curling og air-hockey - eller spill du aldri har sett maken til! Det er kun din kreativitet som setter grenser, hvor magnetisme vil inspirere seg til å lage egne spill og regler. I tillegg lærer du deg intuitivt og "hands-on" hvordan magneter fungerer!

Mailand VGS Skaperverksted

Skaperverkstedene er iferd med å innta skolene i Norge. Ellen er lærer på Mailand VGS Skaperverksted. Hun kommer å forteller hvordan elevene lager vannraketter, ubrukelige roboter, uteleker, prototyper og Goldberg-maskiner. Alle elever får bygge og kode, skape og utvikle, og de får brukt sin kreativitet gjennom fokusuker i naturfag! Ellen vil dele sine erfaringer med bruk av skaperverkstedet innen entreprenørskap, tverrfaglig prosjekt for helse og oppvekstfag og et nytt forskningsprosjekt i samarbeid med UiO.

OsloMet Makeriet

På Oslo Skaperfestival kan du teste ut Minecraft med VR-headset og bygge noe du ønsker å få printet ut som plastmodeller på en 3D-printer. Studenter ved OsloMet Makerspace, OsloMet - Storbyuniversitetet sitt makerspace, hjelper deg igang

Verksted: Monotrykk

Monotrykk er nettopp det – engangstrykk (unik) som overføres fra en plate til papir. Platene kan være av glass, akryl eller gelatin, og vi bruker vannløselig trykksverter. Til å skape trykk bruker vi blant annet blyant, skum, hyssing, blader, q tips…you name it! Det er alltid spennende hvilken resultater man får, og overraskelser kan være stort. Dette passer bra til både barn og voksne, det er umiddelbar resultater og forventningspress er nærmest borte fordi hver trykk er annerledes og litt uforutsigbar. Det er gøy og befriende, og ingen førkunnskap er nødvendig.

n00b

n00b.no er en norsk leverandør av pedagogiske leker og praktiske læremidler. De tilbyr morsomme og lærerike produkter for STEAM-læring innenfor programmering, robotikk, teknologi og design, 3D printing og mye mer. n00b ønsker å gjøre STEAM-læring tilgjengelig for alle har vi et mål om å kunne tilrettelegge for utviklingen av fremtidens kompetanser. Utstyret leverer de til skoler, kodeklubber, makerspace, bibliotek, privatpersoner og bedrifter over hele landet.

Norsk Radio Relæ Liga

Radioamatør er glade i radiobølger. På festivalen kommer Oslogruppen av Norsk Radio Relæ Liga og viser deg hvordan du kan bygge din egen sender og mottaker.

Robot Junkies

I fremtiden gjør robotene alle de kjedelige jobbene for oss, mens vi bare slapper av og nyter livet. Larry Tbone og Ingeniør Engmark har jobbet med roboter på hver sine områder i en årrekke. Nå har de slått seg sammen, tatt en tur på robotskraphaugen, og skrudd sammen en underlig maskin som DU kan være med å programmere. La roboten servere deg brus, pusse skoene dine eller hva du måtte ønske!

Status for skaperbevegelsen i Norge

Visste du at det finnes 65 skaperverksteder i Norge? Skaperverksteden brukes som kreative felleverksteder, til prototyping av startups, til utdanning av vitensentre. Nå er skaperverkstedene i ferd med å innta skolene som den nye digitale sløyden. Jon Haavie jobber til vanlig på Oslo Vitensenter ved Teknisk museum der han driver to skaperverksteder. Som leder for organisasjonen Norway Makers gir han deg en liten oversikt over skapermiljøene og hvordan de tranformerer forbrukere til kreative skapere.

Skaperlæreren

Line With har deltatt på Teknisk museums etterutdanning for skaperlærere. Line forteller om sine erfaringer med å ta skaperkulturen inn i skolen og forteller deg mer om sammenhengen mellom evolusjon og fikling.

Slimfabrikk og konkurranse

Lag ditt eget slim & vinn en ekte meteoritt hos Forskerfabrikken. Vi rigger til en liten slimfabrikk hvor du kan lage ditt eget slim og få med "slimete oppskrift" hjem. Vi har også med en ekte dinosaurbæsj og det blir konkurranse for alle. Kom innom for slim og informasjon om vår kurs som går høst og vinter for barn fra 2-7. trinn.

Ungdomsmakerspace

Vitenfabrikken i Sandnes har i 2 år hatt et tilbud til ungdommer 13-20 år: Ungdomsmakerspace. Ungdomsmakerspace er en ungdomsklubb av den kreative typen! Hanne Madsen er prosjektleder av Ungdomsmakerspace og vil fortelle og deler ut av 2 års erfaringer. Det vil bli en fortelling om kreativitet og fordypelse, stemning på et makerspace, om ungdommenes digitale og analoge prosjekter, samt litt om drømmer for fremtiden.

Verksted: 3D-printing

Nils fra Folkeverkstedet på Deichman Hovedbiblioteket gir deg en kort introduksjon til 3D-printing og hva bruksområdene kan være. Du får tips om programvare du kan bruke til 3D-modellering, og hvor du kan finne modeller på nett.

Verksted: Bygg en vindmølle

Hvordan fungerer en vindturbin? Hvilke turbin gir mest effekt ved ulik hastighet, rotorbladvinkel og materialer? Og er egentlig vindkraft løsningen på fremtidens energiutfordringer? Andre og Thanushiga fra Teknisk museum utfordrer deg til å bygge vindmøller med ulike design og teste hvilken som produserer mest elektrisk energi. Tar du utfordringen?

Verksted: Bygg et juletre av gamle bøker

Er du lei av ferdig-trær? Bygg ditt eget av bøker! Det er lett, gøy, sært og passer til jul! Ta det på gefühlen eller bruk matematisk presisjon. Ho, ho hooooo!

Verksted: Lynkurs i dreiing

Her blir det søl og gjørme! På 15 minutter får deltagere prøve dreiingens fantastiske og kaotiske vesen. Det gis veiledning i små grupper, i flere runder, i løpet av workshopen. Vi stiller med forkler, men det kan likevel bli søl!

Verksted: Norges største bilbane i tre

Bitraf Makerspace og Teknisk museum har laget det som må være Norges største bilbane i tre - Nerdy Derby. Den er 10 meter lang. Med treklosser, blomsterpinner, sugerør og litt snekring kan du konkurrere med dine venner om å lage festivalens raskeste bil!

Verksted: Plastfusing

Har du også mange plastposer liggende hjemme? Mye mer enn du klarer å bruke opp? Plast er et økende miljøproblem, spørsmålet er om vi kan begynne å se på plast som et rest-råstoff i stedet for et avfall og søppel? I dette verkstedet kan du lære deg en teknikk som heter plastfusing. Der omdanner du plastposer til et stoff som kan brukes litt på samme måte som lær og skinn. Verkstedet holdes av Renata Christensen, verkstedsansvarlig på Deichman Bjerke.

Verksted: Tegnerobot med LEGO WeDo

LEGO WeDo lar deg bygge LEGO roboter som du kan programmere med hjelp av blokkbasert programmering via en iPad. Utfordringen er å bygge en tegnerobot helt uten oppskrift. Simen fra Teknisk museum hjelper deg igang. Kom og prøv!

Skaperfestivalene sprer seg!

Skaperfestivalene brer om seg. I Trondheim arrangeres Maker Faire, og i Brummunddal arrangeres Skaperfest 15. september.

De neste årene kommer de til å bli arrangert skaperfestivaler ved flere av vitensentrene i Norge, takket være en generøs gave fra Sparebankstiftelsen DnB. Dersom du ønsker å vite mer om hvordan du kan arrangere skaperfestival i din by, ta kontakt med oss på info@norwaymakers.org for mer informasjon.

Kontakt oss!

Har du spørsmål om Oslo Skaperfestival, ta kontakt med oss:

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere