3D-PRINTERFESTIVAL

5.–6. NOVEMBER PÅ TEKNISK MUSEUM

Hva er Oslo 3D-printerfestival?

Helgen 5.–6. november blir det 3D-printerfestival på Teknisk museum i Oslo. Møt spesialister og amatører som viser hvordan 3d-printerne er i ferd med å revolusjonere måtene vi skaper ting på. Det blir foredrag om 3D-printing, utstilling av prosjekter og ikke minst kurs i 3D-modellering og 3D-printing.

Visste du at 3D-printeren er en over 30 år gammel teknologi, men at det først er nå den har blitt allemannseie fordi patentene er utgått og fordi amatører har laget 3D-printerne selv som hobbyprosjekter? 3D-printere blir av enkelte sett på som en del av en ny industriell revolusjon der «hvem som helst kan lage hva som helst».

Hva skjer når teknologi som før var forbeholdt større bedrifter og spesialister blir tilgjengelige for amatører, ungdom og barn? Hvordan kan 3D-printing brukes i undervisning?

På 3D-printerfestivalen får du kanskje svaret. Følg med og få oppdateringer på Facebook.

3D-printerfestivalen arrangeres av Norsk Teknisk Museum i samarbeid med Norway Makers. Festivalen er åpen fra kl. 11–17 begge dager.

Program

11:00–17:00Festivalen er åpen, Alle
13.00–13.203D-printer forskning i Oslo's skapermiljø, Foredrag av Jens Dyvik, Fellesverkstedet
13.20–13.403D-printing som masseproduksjon. Hvordan drive en fabrikk i kjelleren?, Foredrag av Aman Mender, Digible
13.40–14.00 lørdagEr 3D printeren et skaperverktøy, forretningsmodell, innovasjonsboks, bærekraftig visjon eller et designverktøy?, Foredrag av William Kempton, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
13.40–14.00, søndag3D-printing som et verktøy for kompetansebygging, Foredrag av Kristian Omberg, Eik ideverksted og Institutt for Matematisk Realfag og Teknologi ved NMBU
14.00–14.203D-printerkonkurranse på kjemiteknikk, Foredrag av Jasmina Hafizovic Cavka, SINTEF
15.00–17.00Kurs i 3D-modellering og printing, Kurs av Nils Grønningsæter, 3DViz

Prosjekter

3D-printer forskning i Oslo's skapermiljø

Jens fra Fellesverkstedet holder foredrag om grassroot forskningen som foregår i Oslos skapermiljø. Det utvikles software, hardware og metoder som gjør det svært enkelt for folk å lage sine egne digitale produksjonsmaskiner fra grunnen av. Forskningen er basert på åpen publisering og globalt samarbeid. Bits og bytes flyr jorden rundt, mens atomer forblir i lokalt kretsløp.

Jens Dyvik, Fellesverkstedet

3D-Printing som masseproduksjon. Hvordan drive en fabrikk i kjelleren?

Hvordan bruke 3D-printing sammen med støping og hydrografikk for masseproduksjon? Aman fra Digible viser deg hvordan du kan lage din egen fabrikk i kjelleren!

Aman Mender, Digible

Utfordringen: 20 ungdommer bygger 3d-printere til sine skoler

20 skoleungdommer fra Ullern, Apalløkka og Bjerke, har fått i oppgave å bygge en 3D-printer i løpet av helgen. Klarer de utfordringen på festivalen får de lov å ta den med tilbake til skolen sin. Med seg på laget har de spesialister fra 3DNet. Elevene deltar på Norges første talentsenter i realfag ved Oslo Vitensenter på Teknisk museum. Gjennom skoleåret får de muligheten til å lære realfag gjennom praktisk bruk!

Hangprinter

Torbjørn og Rolf fra Bitraf har laget sin egen 3D-printer. Hangprinter er en RepRap 3D-printer som henger i tråder fra vegger og tak. Den har ingen egen ramme, og er derfor veldig billig å produsere! Utskriftsvolumet er uvanlig stort i forhold til de fleste andre 3D-printere.

Torbjørn Ludvigsen og Rolf Ludvigsen, Bitraf

Dropin kurs i 3d-modellering og printing

Bli med å lær deg 3D-modellering med gratis-programvaren TinkerCad og prøv deg på 3D-printing. Nils fra 3DViz viser deg hvordan. Nils underviser til vanlig også lærere og elever på videregående skoler, vitensentre og bibliotek. På festivalen er han også ansvarlig for å kurse de 20 ungdommene på Talentprogrammet i 3D-printing og modellering.

Nils Grønningsæter, 3DViz

Bruk av 3D-printing i videregående skole

3D-printerene inntar skolene! På Frogn Videregående skole brukes ungdom 3D-printere i teknologi- og forskningslære. Der printer de utstyr til egendesignede, fjernstyrte ubåter som skal brukes til forskning på stillehavsøsters i Oslofjorden. I tillegg printer de utstyr til kosmetikkproduksjon hvor de bruker innhold fra egne bikuber.

Inger-Lise Aasen Askautrud, Siv Paus Brovold og fem elever fra Frogn Videregående skole

3D-printing som et verktøy for kompetansebygging

3D-printing former fremtidens læringsarena på tvers av fagmiljø, alder og stillinger. Kristian, Fredrik og Oscar driver “Eik ideverksted” og Institutt for Matematisk Realfag og Teknologi (IMT) ved NMBU. På 3D-printerfestivalen får du høre om hvordan 260 studenter og ansatte er involvert i kreativ 3D-printing.

Kristian Omberg, Fredrik Vangsal og Oscar Amlie, "Eik ideverksted" og institutt for Matematisk Realfag og Teknologi (IMT) ved NMBU

3DNet

Stig, Eirik og Martin er over gjennomsnittet interessert i 3D-printere. De forvandlet leiligheten sin til en 3D-printerbutikk, men måtte flytte ut da 3D-printingen tok overhånd. På festivalen tar de med seg noen av sine favorittprintere og lar deg prøve dem selv. Du får lære om ulike teknikker og filamenter man kan bruke i printerne. 3DNet leder også byggingen av tre 3D-printere som 20 ungdommer fra Talentprogrammet skal bygge iløpet av festivalen.

Stig Rune Storøy, Eirik Smilden og Martin Gravningen Rygh, 3DNet

Leire og digital fabrikasjon

William demonstrerer en 3D-printer som bruker leire istedet for termoplast som er et vanlig materiale å bruke i filamentet. På festivalen får du erfare hva som gjør leire til et unikt materiale i 3D-printing.

William Kempton, Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo

Hjemmelaget 3d-printer

Walter har bygget sin andre 3D-printer og Jens Christian sin fjerde. Begge er bygget på hackerspacet Bitraf i Oslo sentrum. Man må alltid gjøre valg når man bygger 3D-printere. Walters printer er rask, mens Jens Christians printer kan bruke alle typer filament.

Jens Brynildsen og Walter Brynildsen, Bitraf

Bygging av 3d-printer

Har du lyst til å bygge en 3D-printer selv? Bli med Elias og Øyvind, og bygg en Delta 3D-printer fra scratch.

Elias Bakken og Øyvind Hodneland, Bitraf

3D-printerkonkurranse på kjemiteknikk

Jasmina lanserer den første konkurransen hvor 3D-printing anvendes innen kjemi og kjemiteknikk. 3D-printing vil endre måten vi utfører kjemi på i fremtiden. Vår jury består av et panel av prominente akademikere og industrifolk fra flere land. De vil bedømme ditt design basert på flere kriterier som design, kreativitet, gjennomførbarhet, industriell, akademisk anvendbarhet og sikkerhet. Vinnerne belønnes med en pris!

Jasmina Hafizovic Cavka, SINTEF

Er 3D printeren et skaperverktøy, forretningsmodell, innovasjonsboks, bærekraftig visjon eller et designverktøy?

Hvordan har 3D-printere potensialet til å gjøre radikale inngrep på hvordan nye tjenester, produkter og systemer blir til? Diskusjonen er bred, og blir drevet fremover av skapere, entusiaster, markedsførere, designere og kunstnere. I foredraget vil William gi en oversikt over hva de ulike diskusjonene går ut på og informere publikum om ulike trender og perspektiver.

William Kempton, Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo

Kontakt oss!

Har du spørsmål om festivalen, ta kontakt med oss: