Oslo Skaperfestival

7.–8. september 2018 kl 10-17 arrangeres Oslo Skaperfestival - festivalen for kreativitet og skaperglede på Deichman Hovedbibliotek i Oslo. Oslo Skaperfestival er gratis og åpen for alle.

Her møtes teknologi, kunst og vitenskap. Det er en festival hvor alle – oppfinnere, kunstnere, forskere, hackere, håndverkere og hjemmemekkere – kan vise frem hva de har laget. Det er også en festival der du møter startups som lager innovativ hardware. På festivalen vil du også kunne delta på foredrag, kurs, verksteder og show.

Oslo Skaperfestival lages av Deichman Hovedbibliotek, Norsk Teknisk Museum og Norway Makers i samarbeid med Tekna og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

Følg også festivalen på Facebook.

Skolepåmelding!

Oslo Skaperfestival har som mål å trigge barn og unge til å bli nysgjerrig på hva slags muligheter teknologi og kreativitet kan gi dem ved å se hva andre ildsjeler har klart å produsere. Blant deltakerne er det også en rekke folk fra universitetsmiljøene og vi tror at denne tverrfaglige koblingen viser sammenhengen mellom kreativitet og skaperglede, realfag og innovasjon på en god måte som kan bidra til å styrke rekrutteringen til realfagene. Ifjor deltok 400 ungdomsskoleelever på festivalen.

Festivalen er gratis og spesielt tilrettelagt for at ungdomskolen og VGS i Oslo kan komme fredag 7. september og la seg bli inspirert.

Her er link til skolepåmeldingen.
Søknadsfrist er 1. september.

Foredrag på fredag

10:00 Festivalen åpner, Oslo Skaperfestival
11:00–15:00 TBA, Foredrag
17:00 Festivalen stenger, Oslo Skaperfestival

Foredrag på lørdag

10:00 Festivalen åpner, Oslo Skaperfestival
11:00–15:00 TBA, Foredrag
17:00 Festivalen stenger, Oslo Skaperfestival

Verksteder på fredag

10:00-16:00 , Verksteder TBA

Verksteder på lørdag

10:00-16:00 , Verksteder TBA

Skapere

Restarters Oslo

Hos Restarters Oslo kan du utforske og lære om reparasjon av elektronikk. Hva gjør du når det du har skapt går i stykker? Hvordan feilsøker man eller får ting til å fungere igjen? Lær alle de små triksene for hvordan du kan ta vare på elektronikken din og opplev reparasjonsgleden.

PancakeBot

Miguels døtre utfordret ham til å skape en robot som kunne lage pannekaker. Det gjorde han – i LEGO! Mange syntes den var artig og ville kjøpe den. Ved hjelp av folkefinansiering fikk han penger, sa opp jobben sin, flyttet til USA og gjorde LEGO-prototypen om til et produkt. Du møter Miguel og hans to døtre, Lily og Maia, på Oslo Skaperfestival. De holder også foredrag på fredag og lørdag kl 13:20–13:40.

Barnas Skaperfestival

På lørdagen er det klart for Barnas Skaperfestival! Bli med å bygg, skap, design og mekk. Vi lover mange bra og engasjerende opplevelser for de minste.

Festivalen arrangeres som en del av Oslo Skaperfestival i barneområdet på Deichmanske hovedbibliotek på lørdag mellom kl 10 og kl 17. Vel møtt.

Norsk Modell- og Dampforening

Alle har vel sett en flott modell av et lokomotiv, klokke, motor eller dampmaskin, og tenkt at den ville jeg gjerne ha bygget. Men så har man vel kanskje tenkt at det er jo alt for vanskelig. På Oslo Skaperfestival møter du hyggelige folk fra Norsk Modell- og Dampforening som viser frem fabelaktige modeller og forklarer hvordan man kan gjøre drømmen sin til virkelighet.

Makeadrone

Vi er lei av plastikkleker som går i stykker, og som du ikke lærer noe av. Derfor lager Henning og Steinar reparerbare dronebyggesett for skoler, familier og entusiaster. På festivalen kan du se og teste dem.

Figursmiing

Ut av glødende jern skapes en hånd. Verktøy samt teknikkene er tradisjonelle , –ild og hammer, men resultatet er en moderne og skulpturell vri på en eldgammel skapningsmetode. Skaperne begynner med et rektangulær emne, varmer den til en blussende gul-oransje, og former den til en ekspressiv, uttrykksfull menneskelig hånd fremstår. Aktiviteten gir publikum et spennende og engasjerende innblikk i en av verdens eldste formingsmetoder. Det blir også mulighet for både barn og voksene til å prøve seg på smiing.

UiO: Åpen sone for eksperimentell informatikk

Åpen sone for eksperimentell informatikk er et studentlaboratorium ved Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo. Et prosjektbasert møtested for engasjerte og nysgjerrige studenter, en annerledes læringsomgivelse og et kreativt lekerom. Sonen ønsker på skaperfestivalen 2018 å vise frem prosjekter, demonstrere programmering, hacking, robotikk og kreative dingser.

Bitraf Makerspace

Bitraf er Oslo’s største Makerspace med 250 medlemmer og store lokaler midt på Youngstorget. Vi har laserkuttere, CNC maskiner, stort verksted, masse 3D printere, eget sy-rom, kjemi-rom, støv-rom, kiosk, kontorplasser m.m. På Skaperfestivalen kommer Bitraf til å vise frem prosjekter som medlemmene jobber med innen roboter, elektronikk, ting laget i tre/plast/sten/glass/betong/metall, cosplay, kostymer, 3D printere, støping i plast og metall, software og mye mer.

Cospainting

Ved hjelp av kroppsmaling transformeres man til superhelter og karakterer fra video spill, film og serier. Cospainting begynte som en greie for bare ett par år siden og har nå fått stor oppmerksomhet på sosiale medier, festivaler og cosplay sammenkomster. Interessen er stadig økende. Kristin kommer og viser deg Cospainting.

Design og teknologi blir magi

Under studiet industriell design ved NTNU lærer studentene en unik miks av designfag, realfag og teknologifag for å lage gode og brukervennlige produkter, tjenester og systemer. I et av fagene bruker studentene Micro:bit, Arduino og Raspberry Pi for å gjøre produkter interaktive. I foredraget til Ole Alsos får dere se flere av de utrolige prosjektene som studentene har laget og høre historien bak.

ENT3R HiOA

ENT3R er et rekrutteringstiltak for å få flere elever til å velge realfag. Gjennom ENT3R skal ungdom få et mer positivt forhold til realfag og bli motiverte til videre studier innen realfag. Gjennom ENT3R får du møte studenter som kan lære bort realfag på en annerledes måte enn vanlig undervisning. ENT3R-timene starter ofte med litt inspirasjon - oppgaver, konkurranser eller forsøk, og etterpå får elevene hjelp til lekser, eller nye oppgaver å bryne seg på.

Equity, – et brettspill

Markus og Jan Richard har laget Equity, et brettspill som handler om finansbobler. I spillet kan spillerne kjøpe og selge aksjer og kunst, men det er spillerne selv som bestemmer prisene. Førstemann til å kjøpe seg en yacht og å ha 50.000 dollar kan vinne! Spillet passer for alle over 12 år og kan spilles av 3 - 6 spillere. Kom og prøv!

Hjemmelaget 3D-printer

Roy har jobbet de siste 18 månedene med å bygge en 3D-printer. V-King Pro 400 er en 3D skriver med CoreXY kinematikk. Roy er utdannet innen ingeniørdesign med 20 års erfaring fra konstruksjon og mekanisk håndverk og er også en merittert båt-designer. Kom og opplev hans printer.

Høy på sykkel

I våres arrangerte Hans Gerhard workshop for studenter ved AHO. I løpet av en helg var planen å bygge tall bikes. Med 13 påmeldt var det duket for nye erfaringer og mye læring. Ingen av studentene hadde nemlig bygget tall bikes før, Hans Gerhard selv inkludert. Så med proklameringen fra en av de påmeldte studentene; "Hvor vanskelig kan det være á?" satte de igang. Søndag ettermiddag syklet de ut porten og opplevde en utrolig go´følelse. Hans Gerhard skal fortelle om hva som skal til og hvorfor man bygger en høy sykkel. Spoiler alert… det er ikke så veldig vanskelig:-)

Kodegenet Minimakerspace

Bli med på verkstedet til Kodegenet og bygg spennende prosjekter. Mini makerspacet fylles opp med lavterskel aktiviteter som papirhelikopter med lysdiode og knappcellebatteri, bygging av småprosjekter med ispinner og limpistoler, samt noe små-elektronikk. Kodegenet leverer elektronikksett og læringsmateriale til skoler og private, samt kursing av elever og lærere gjennom UDE.

Kroloftet

Kroloftet vil skape inspirerende arbeidsplasser for unge, profesjonelle kunstnere, designere, arkitekter. Vi mener det er viktig å ha både studioer og gode verksteder, slik at man både kan jobbe med hjernen og tenke med henda. Kroloftet er et arbeidsfelleskap i Frysjaveien 40 som balanserer mellom design, kunst, akademia og rein og skjær morro. De har har verksteder for tre-, cam-, metall- og keramikk som driftes av profesjonelle som bruker dem daglig. Kroloftet kommer til festivalen for å vise et utvalg av det som blir laget på huset og presentere skaperne som er tilknyttet oss.

Lag elektroniske småkryp

Elektroniske småkryp er en aktivitet som introduserer lodding og kjennskap til utvalgte elektroniske komponenter. Bygging og bruk av elektroniske småkryp er morsomt og kreativt. Hanne fra Vitenfabrikken i Sandnes viser deg hvordan.

Laserkutting

Digital fabrikasjon inntar verden. Med laserkutter kan du kutte og gravere i akryl og tre. F.eks kan du kutte delene til en Tie Fighter du kan bygge selv. På Oslo Skaperfestival kommer Alvøen med en laserkutter. Er du heldig lager de deler til byggesett du kan bygge på festivalen.

Magination - et magnetspill

Tobias og Hanna har laget Magination, et kreativt spill med uendelige muligheter. Med magnetiske spillebrikker kan du spille magnetiserte versjoner av blant annet golf, curling og air-hockey - eller spill du aldri har sett maken til! Det er kun din kreativitet som setter grenser, hvor magnetisme vil inspirere seg til å lage egne spill og regler. I tillegg lærer du deg intuitivt og "hands-on" hvordan magneter fungerer!

Mailand VGS Skaperverksted

Skaperverkstedene er iferd med å innta skolene i Norge. Ellen er lærer på Mailand VGS Skaperverksted. Hun kommer å forteller hvordan elevene lager vannraketter, ubrukelige roboter, uteleker, prototyper og Goldberg-maskiner. Alle elever får bygge og kode, skape og utvikle, og de får brukt sin kreativitet gjennom fokusuker i naturfag! Ellen vil dele sine erfaringer med bruk av skaperverkstedet innen entreprenørskap, tverrfaglig prosjekt for helse og oppvekstfag og et nytt forskningsprosjekt i samarbeid med UiO.

Makeriet

Kan man styre Minecraft med hjernen isteden for hendene? På Oslo Skaperfestival kan du teste ut Minecraft med VR-headset og styre bevegelser med signaler fra hjernen. Du kan for eksempel tenke oppover, så styres bevegelsen oppover når deltakerne skal bygge noe. Og det du bygger, kan du printe ut som plastmodeller på 3D-printer. Studenter ved Makeriet, Høyskolen i Oslo og Akershus sitt makerspace, hjelper deg igang. Til festivalen tar de med seg flere artige studentprosjekter.

Robot Junkies

I fremtiden gjør robotene alle de kjedelige jobbene for oss, mens vi bare slapper av og nyter livet. Larry Tbone og Ingeniør Engmark har jobbet med roboter på hver sine områder i en årrekke. Nå har de slått seg sammen, tatt en tur på robotskraphaugen, og skrudd sammen en underlig maskin som DU kan være med å programmere. La roboten servere deg brus, pusse skoene dine eller hva du måtte ønske!

Slimfabrikk og konkurranse

Lag ditt eget slim & vinn en ekte meteoritt hos Forskerfabrikken. Vi rigger til en liten slimfabrikk hvor du kan lage ditt eget slim og få med "slimete oppskrift" hjem. Vi har også med en ekte dinosaurbæsj og det blir konkurranse for alle. Kom innom for slim og informasjon om vår kurs som går høst og vinter for barn fra 2-7. trinn.

Smykker av perler

Sandra har hatt kjærlighet og lidenskap for design av smykker fra mange år tilbake. Hun har alltid hatt interesse for å bruke hennes hender og hjerte. Derfor ble hun smykkedesigner. På Oslo Skaperfestival får du se og lærer mer om perlekjedene.

Ungdomsmakerspace

Vitenfabrikken i Sandnes har i 2 år hatt et tilbud til ungdommer 13-20 år: Ungdomsmakerspace. Ungdomsmakerspace er en ungdomsklubb av den kreative typen! Hanne Madsen er prosjektleder av Ungdomsmakerspace og vil fortelle og deler ut av 2 års erfaringer. Det vil bli en fortelling om kreativitet og fordypelse, stemning på et makerspace, om ungdommenes digitale og analoge prosjekter, samt litt om drømmer for fremtiden.

VR og 3D-printing

Visste du at du kan lage 3D-modeller ved å bruke VR-briller, for så å 3D-printe modellen du har tegnet? Marianne fra Vizo kommer å viser deg hvordan.

Skaperfestivalene sprer seg!

Skaperfestivalene brer om seg. De neste årene kommer de til å bli arrangert skaperfestivaler ved flere av vitensentrene i Norge, takket være en generøs gave fra Sparebankstiftelsen DnB. Dersom du ønsker å vite mer om hvordan du kan arrangere skaperfestival i din by, ta kontakt med oss på info@norwaymakers.org for mer informasjon.

Kontakt oss!

Har du spørsmål om Oslo Skaperfestival, ta kontakt med oss:

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere