"It is not about coding. It is about making tools for being creative”
Garreth Stockdale, BBC om micro:bit på Oslo Skaperfestival 2016

MICRO:BIT

micro:bit er den største utdanningsteknologiske satsningen i moderne tid. I 2016 fikk alle 12-åringer i Storbritannia, 1 million barn, mikrodatamaskinen micro:bit i gave av BBC. Hensikten var å utdanne en ny generasjon i å bli kreative skapere av teknologi, ikke bare passive forbrukere av den. Nå inntar micro:bit også dansk skole. Høsten 2018 får 55.000 danske barn en micro:bit gjennom prosjekt Ultra:bit ledet av Danmarks Radio.

BREAKING NEWS Micro:bit til Norge?

Våre 2018 lanserte kunnskapsminister Jan Tore Sanner Den Teknologiske Skolesekken. Som en del av denne satsningen får Vitensentrene i Norge midler til å tilby 100.000 5.-7. klassinger og deres lærere et 20 timers undervisningsopplegg i programmering de neste fem årene. Micro:bit kommer til å blir brukt som platform for denne satsningen, men fortsatt finnes det ikke midler til at skolene og elevene kan utstyres med sin egen micro:bit. Det er noe Norway Makers ønsker å bidra til å gjøre noe med.

Ressurser

Her finner du en del ressurser vi håper at du kan ha glede av. Sammen med IKT Norge har vi skrevet en artikkel om micro:bit og hvorfor vi mener at den er egnet til å utdanne en ny generasjon skapere.

Hvem har laget micro:bit?

micro:bit er utviklet av BBC i samarbeid med 30 teknologiselskaper, deriblant norske Nordic Semiconductors. I oktober 2016 ble non-profit organisasjonen Micro:bit Foundation etablert for å sikre at også barn og ungdom utenfor Storbritannia skulle få anledning til å ta i bruk mikrodatamaskinen. I Norge er det organisasjonen Lær Kidsa Koding som er nasjonal samarbeidspartner og koordinerer arbeidet, blant annet med å oversette og tilrettelegge for bruk i norsk skole.

Hva er micro:bit?

Hvorfor bruke micro:bit i undervisningen?

Hvilken impact har micro:bit?

Forskning på micro:bit i undervisningen i Storbritannia viser at:

Referanse: Sentance et al., “Creating cool stuff” – Pupils’ experience of the BBC micro:bit, Kings College London

Hvor finner jeg pedagogisk materiale på norsk?

"micro:bit uten tilbehør er lærerik til en viss grad, men gir ikke så mye rom for innovasjon. Det er først når man får tilgang til kabler, servoer, lyd og lys at det virkelig blir gøy”
Helga Falch Johannessen, Øren skole

Hvor kan jeg kjøpe micro:bit og tilbehør?

Hvor kan mine elever delta på undervisning/lærerkurs i micro:bit?

Jeg er en super data/maker-nerd. Hvor finner jeg mer avansert informasjon?

Awesome micro:bit - den komplette oversikten over alt som har med micro:bit å gjøre på GitHub for mer avanserte brukere

Hvordan holder jeg meg oppdatert på micro:bit?